Lalesse Europe heeft een volledig nieuw automatiseringsconcept ontwikkeld met de unieke combinatie van palletkranen en palletshuttles. Dankzij dit innovatieve concept ligt de vullingsgraad en de in- en uitslagcapaciteit hoger dan bij een conventioneel satellietmagazijn. Bij bakkerij Pre Pain in Oldenzaal wordt dit concept voor het eerst gerealiseerd.
In een conventioneel satellietmagazijn vormen kraan en satelliet één geheel. De satelliet die een opslagkanaal inrijdt om een pallet weg te zetten of op te pakken, blijft via een kabel verbonden met de kraan en keert na gedane arbeid ook altijd weer terug op zijn vaste positie op het lastopnamemiddel.
In het nieuwe concept van Lalesse worden niet deze standaard satellieten gebruiken, maar de vrij beweegbare palletshuttles die doorgaans als alternatief voor inrijstellingen worden gebruikt. Deze nieuwe combinatie van palletkranen en palletshuttles leidt tot een vrieshuis met een hogere vullingsgraad en een hogere in- en uitslagcapaciteit dan een conventioneel satellietmagazijn.
Last in first out
Palletshuttles hebben als voordeel dat ze aan beide uiteinden van een opslagkanaal door een palletkraan kunnen worden opgepakt en verplaatst. Dat betekent dat de shuttles niet aan één bepaalde kraan en gang zijn gebonden, maar zich door het hele vrieshuis kunnen bewegen. Bovendien kunnen pallets aan beide uiteinden van een opslagkanaal worden in- en uitgeslagen, waardoor naast FIFO (first in first out) ook andere uitslagstrategieën zoals LIFO (last in first out) aantrekkelijk worden. Dat is anders dan bij een conventioneel satellietmagazijn, waar pallets slechts vanuit één richting kunnen worden in- en uitgevoerd. Toepassing van LIFO betekent in dat geval dat eerst een heleboel andere pallets aan de kant moeten worden gezet, wat weer ten koste gaat van de in- en uitslagcapaciteit.
Voor gebruikers van automatische hoogbouwmagazijnen is het dankzij de vrij beweegbare palletshuttles aantrekkelijker geworden om in één opslagkanaal pallets met verschillende artikelen te plaatsen. Dat levert in de praktijk een hogere vullingsgraad op.
Meer bewegingen tegelijk
Dat de palletshuttles onafhankelijk van de palletkraan kunnen opereren, betekent dat in één gang meerdere bewegingen tegelijkertijd kunnen worden uitgevoerd. Terwijl de kraan bijvoorbeeld een pallet wegbrengt naar de afvoerbaan, kan de shuttle alvast de volgende pallet naar het begin van een opslagkanaal manoeuvreren. Op het moment dat de laatste pallet uit een kanaal is gehaald, kan de kraan op weg naar de afvoerbaan de shuttle alvast in een ander opslagkanaal plaatsen. Dat zorgt voor een hogere in- en uitslagcapaciteit in vergelijking met een satellietmagazijn, waar een satelliet alleen een kanaal kan inrijden als de kraan voor de uitgang blijft wachten.
De combinatie van palletkranen en palletshuttles heeft ook voordelen in geval van storingen. Als een kraan onverhoopt stil ligt, zijn alle pallets immers nog steeds bereikbaar vanuit de twee naastgelegen gangen. De noodzaak om te kiezen voor een lay-out waarbij kranen van gang kunnen wisselen, wordt daarmee kleiner.
Min dertig graden
Dit innovatieve concept is ontwikkeld en uitgewerkt door Lalesse Europe. Pre Pain gaat het concept realiseren in een bestaand en een compleet nieuw vrieshuis. In het bestaande vrieshuis werkte de fabrikant van voorgebakken brood al met palletshuttles. Daar werd de aan- en afvoer van pallets en de verplaatsing van shuttles tot nu toe uitgevoerd met behulp van een reachtruck.Deze reachtruck wordt nu vervangen door een automatische palletkraan. Daarvoor is het wel nodig om al het stellingmateriaal compleet te vervangen. Het oude stellingmateriaal voldoet immers niet aan de toleranties die nodig zijn in een automatisch magazijn.Het nieuwe vrieshuis heeft een hoogte van 15 meter en telt vier gangen met vier kranen. De opslagkanalen tussen de vier gangen bieden allemaal ruimte aan 14 pallets. De buitenste opslagkanalen zijn drie pallets diep.
Twaalf palletshuttles
De twaalf palletshuttles die straks gaan samenwerken met de vijf palletkranen, zullen via RF communiceren met het besturingssysteem. De shuttles worden geleverd door EAB, waarvan ook de shuttles in het bestaande vrieshuis afkomstig zijn. Ze worden uitgerust met een nieuw type batterij, waarmee de shuttles naar verwachting zes tot acht uur achtereen kunnen werken. Voor het opladen van de batterijen worden in het vrieshuis speciale laadstations gecreëerd, waar de shuttles met de kraan naartoe kunnen worden gebracht. In de laadstations worden de shuttles iets opgewarmd om de laadtijd te verkorten.
Lalesse levert niet alleen het concept en de palletkranen, maar is ook verantwoordelijk voor de aansturing van de kranen en de shuttles en de communicatie met het bovenliggende ERP-systeem. In oktober moeten zowel het bestaande als het nieuwe vrieshuis volledig operationeel zijn.